طلاق زندگی هر دو طرف چه زن و چه مرد را تغییر میدهد و هیچکس آن را انکار نخواهد کرد. همانطور که ازدواج زندگی را تغییر میدهد و زن و مرد به مرور تغییرات عمده را میپذیرند و در زندگی مشترک به ثبات میرسند، در جدا شدن نیز هر یک باید تغییرات را پذیرفته و زندگی جدید خود را در پیش بگیرند. البته ساختن زندگی جدید به آسانی صحبت کردن در مورد آن نیست و زن و مرد پس از طلاق با مشکلاتی مواجه میشوند که باید به طور جدی برای حل آنها اقدام کنند. مشکلات طلاق از نگرانیهایی است که افراد درگیر با فرآیند طلاق، با آن مواجه میشوند.
مشکلات بعد ازجدایی
طلاق اثرات فیزیکی و روانی روی زن و مرد دارد که در برخی موارد تفاوتهایی در آنها وجود دارد. در ادامه به بررسی مشکلات طلاق میپردازیم.
تاثیرات فیزیکی طلاق بر مردان
طبق مطالعاتی که نتایج آن در مجله سلامت مردان (Journal of Men’s Health) منتشر شده است، افرادی که تجربه طلاق دارند، نسبت به افراد متاهل، بیشتر در معرض سوءمصرف مواد مخدر هستند. همچنین احتمال مرگ و میر در این افراد بیشتر است و از افسردگی و بیماریهای جسمی بیشتری رنج میبرند.
موارد زیر از شایعترین مشکلات جسمی است که مردان پس از جدا شدن با آن مواجه میشوند:
مردانی که تجربه جدا شدن دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی هستند.
میزان مرگ و میر مردان با تجربه جدایی، نزدیک به 250 درصد بیشتر از مردان متاهل است.
سکته قلبی از امراضی است که مردان مطلقه را بیشتر تهدید میکند.
مردان پس از جدایی، به دلیل افت کیفیت زندگی، سیستم ایمنی ضعیفی دارند و در نتیجه بیشتر به سرماخوردگی و آنفولانزا مبتلا میشوند. همچنین پایین رفتن سطح کیفی زندگی باعث تغییرات وزنی ناسالم در مردان میشود.
تاثیرات فیزیکی جدایی بر زنان
طبق مطالعاتی که متیو دوپر از دانشگاه دوک انجام داده است، زنانی که یک بار طلاق گرفتهاند، تا 24 درصد احتمال سکته قلبی در آنها افزایش مییابد. همچنین زنانی که دو بار یا بیشتر طلاق گرفتهاند نیز تا 77 درصد در معرض حملات قلبی قرار دارند.
به دلیل اینکه زنان پس از جدایی، از نظر مالی مشکلات بیشتری پیدا میکنند و معمولا زمان بیشتری تا ازدواج مجدد را مجرد هستند، مشکلات طلاق استرس بیشتری به آنها وارد میکند و در نتیجه بیشتر از مردان در معرض سکته قلبی هستند.
کاهش کیفیت زندگی در زنان نیز پس از طلاق رخ میدهد و از نتایج آن ضعف سیستم ایمنی بدن، کاهش یا افزایش ناسالم وزن، مشکلات گوارشی، مشکلات متابولیک، ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا و غیره است.
تأثیرات روانی جدایی بر مردان
مساله جدایی در ابتدا بیشتر از سوی زنان مطرح میشود. به همین دلیل زنان فرصت بیشتری برای فکر کردن و آماده شدن برای جدایی و زندگی پس از آن دارند. در عین حال مردان با مطرح شدن جدایی، اغلب غافلگیر شده و فرصت کافی برای پردازش احساسات خود نسبت به شریک زندگی خود، زندگی مشترک، جدایی و زندگی پس از آن ندارند. بالطبع فشار روانی بیشتری نیز متحمل میشوند که روی سلامت جسمانی آنان نیز تاثیر میگذارد.
عوارض روانی و عاطفی رایجی که طلاق در مردان ایجاد میکند شامل احساس گناه، اضطراب، استرس، افسردگی، بیخوابی و بحران هویت است.
با توجه به اینکه در وضعیت جامعه امروز، زنان پس از جدا شدن اغلب از حمایت بیشتری برخوردار میشوند، مردان به دلیل حمایت کمتر و ضعیفتر از سوی اطرافیان و جامعه، بیشتر با عوارض روانی جدایی درگیر میشوند.
تأثیرات روانی جدایی بر زنان
زنان اغلب پس از جدایی مورد حمایت خانواده، دوستان، اطرافیان و جامعه قرار میگیرند. به همین دلیل در شرایط بهتری با اثرات روانی و عاطفی پس از جدایی رو به رو میشوند.
از مشکلات جدابب زنان بحران هویت است. زنانی که در طول زندگی مشترک نقش همسر را ایفا میکردند، حالا دیگر با این عنوان شناخته نمیشوند. مواجه شدن با این تغییر ناگهانی، زنان را به مشکلات روانی دچار میکند.
با توجه به مشکلات مالی که پس از جدایی زنان را درگیر میکند، استرس بیشتری به آنها وارد میشود و مشکلات طلاق را تشدید میکند.
اثرات مثبت طلاق
جدا شدن همیشه بد نیست. درست است که مشکلاتی به ویژه از نظر مالی ایجاد میکند اما اگر به عنوان مثال یکی از زوجها در زندگی مشترک مورد آزار گرفته باشد، جدایی میتواند تسکینی بر مشکلات و سختیهای زندگی مشترک باشد.
بحران هویتی که زن و مرد را پس از طلاق درگیر میکند، میتواند انگیزهای برای به عهده گرفتن نقش جدید باشد. یاد گرفتن مهارت جدید، پیشرفت شغلی، گسترش ارتباطات اجتماعی و غیره از مواردی هستند که میتوانند بحران هویت زن یا مرد را برطرف کنند.
شروع یک عادت جدید یا انجام سرگرمی جدید شاید به ظاهر فرار از مشکلات به نظر بیایند اما تجربیات جدید در هر زمینهای تاثیرات شگفتانگیزی بر بهبود آسیبهای روانی و فیزیکی طلاق دارند.
البته این نظریه که همه افرادی که جدایی را تجربه میکنند، دچار مشکلات طلاق مشابهی میشوند اشتباه است و هر شخصی تجربهای متفاوت از مشکلات طلاق خواهد داشت. همچنین گفته میشود که علائم جسمی و روانی مشکلات طلاق موقتی هستند. اگر فرد پیش از طلاق سابقه افسردگی داشته باشد، این بیماری پس از طلاق نیز به سراغ او خواهد آمد که نیاز است تحت درمان و مشاوره قرار بگیرد.
سخن پایانی
مشکلات طلاق تاثیرات عمیقی بر سلامت فیزیکی و روانی زن و مرد دارد به طوری که میتواند باعث بازگشت بیماری افسردگی در افرادی که سابقه این بیماری را دارند شود. افرادی که طلاق را تجربه میکنند ممکن است بیشتر در معرض مشکلاتی نظیر حملات قلبی، مشکلات گوارشی، استرس، اضطراب، کمبود عاطفی و غیره قرار گیرند. این افراد میتوانند با دریافت مشاوره، مراحل سخت طلاق را سپری کنند و زندگی و نقش جدیدی بسازند.
سوالات متداول
برای کاهش اثرات فیزیکی طلاق چه کنیم؟
یک برنامه غذایی سالم شامل میوه و سبزیجات داشته باشید، از تاثیرات مثبت و فوق العاده ورزش منظم غافل نشوید و از مصرف الکل و مواد مخدر حتی سیگار اجتناب کنید. این موارد نه تنها به سلامتی شما کمکی نمیکنند که میتوانند تاثیرات مخربی نیز بر جای بگذارند که گاهی به سختی جبران میشوند.
ادامه دادن ارتباط با همسر سابق درست است؟
اگر شما صاحب فرزند باشید، ناچارید که ارتباط با همسر سابق را حفظ کنید. این مساله به تربیت بهتر فرزند نیز کمک خواهد کرد. اما اگر فرزندی در کار نباشد، دلیل جدایی میتواند در ادامه داشتن ارتباط با همسر سابق تاثیر گذار باشد. مهم است که احساسات خود را کنترل کرده و از سرزنش کردن بپرهیزید.
منابع