طلاق عاطفی- 9 نشانه و راه کار برای بهبود آن

خدمات روانشناسی برای فارسی زبانان کل دنیا

15 دقیقه مشاوره رایگان جهت آشنایی با مشاور مدنظر شما

طلاق عاطفی- نشانه ها و راهکارهای رفع آن

بعدا بخوان

0 مورد

تاریخ انتشار

6 سپتامبر 2023

عنوان های این مقاله

اگر این مقاله مفید بود امتیاز دهید.

3 / 5. 1

طلاق عاطفی- نشانه ها و راهکارهای رفع آن

طلاق عاطفی علائم زیادی برای شناسایی دارد. ازدواج‌ها معمولا به طور ناگهانی به طلاق و جدایی نمی‌رسند. معمولا اتفاقاتی که به مرور رخ می‌دهند و واکنش غلطی که زوجین به این اتفاقات نشان می‌دهند، در نهایت منجر به طلاق می‎شود. زوجین معمولا پیش از طلاق قانونی، از نظر عاطفی از یکدیگر جدا می‎شوند. البته گاهی یک زوج ماه‌ها یا سال‌ها پیش از طلاق قانونی، مراحل طلاق عاطفی از همسر را طی می‌کند تا به مرحله پایان زندگی مشترک برسد. در این شرایط ممکن است یک زوج ناآگاه دچار شوک و غافلگیری شود که چرا و چگونه زندگی مشترکشان به مرحله طلاق و جدایی رسید؟

دلایل طلاق عاطفی بسته به شخصیت زوجین و نوع زندگی مشترک آن‌ها، متفاوت و پیچیده است و گاهی زوجین نمی‌توانند آغاز روند طلاق عاطفی را به یاد بیاورند. آن‌ها اغلب زمانی متوجه زلاق عاطفی می‎شوند که اتفاق افتاده است و زندگی مشترک آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده است.

زندگی مشترک با چالش‌هایی مواجه است که نیاز به سازش و آموزش مهارت‌های مختلف دارد تا بتوان زندگی مشترک را به ثبات رساند و از موانع عبور کرد. گاهی مشکلات حل نمی‎شوند و ادامه یافتن درگیری‌ها زن و مرد را به پایان ازدواج سوق می‌دهد.

از دست دادن صمیمیت

صمیمیت به معنی هر گونه ارتباط کلامی، فیزیکی و جنسی است. با توجه به میزان صمیمیت زوجین پیش از طلاق عاطفی، هر گونه تغییر در مدل صمیمیت می‎تواند نشانه‌ای از طلاق عاطفی باشد. اگر زوجین ارتباط کلامی بسیاری داشتند و درباره موضوعات مختلف با جزییات بالا صحبت می‌کردند، اما حالا هر دو یا یکی از زوجین دیگر تمایلی به صحبت کردن در مورد وقایع مختلف ندارد، حتی به حرف‌های طرف مقابل گوش نمی‌دهد، موضوع صحبت را تغییر می‌دهد و یا تلاش می‌کند مکالمه را به سرعت پایان دهد، می‌تواند نشانه‌ای از طلاق عاطفی و از دست رفتن صمیمیت باشد.

اگر رابطه جنسی مثل گذشته نیست، تعداد دفعات آن کاهش یافته است، مدت آن کوتاه شده یا حتی به کلی رابطه جنسی قطع شده است، می‌توان آن را طلاق عاطفی در نظر گرفت. صمیمیت فیزیک شامل گرفتن دستان یکدیگر، در آغوش گرفتن، نوازش و سایر ارتباطات فیزیکی به صورت دو طرفه از بین رفته باشد یا یکی از زوجین درگیر طلاق عاطفی از انجام یا دریافت آن خودداری کند، نشانه از دست رفتن صمیمیت است.

از دست رفتن صمیمت می‌تواند نشانه‌ی از بین رفتن دلبستگی باشد و زوجین یا یکی از آن‌ها به دلایل دیگری چون مسائل مالی یا فرزندان زندگی مشترک را ادامه می‌دهد. در این شرایط آن‌ها مانند هم‌اتاقی رفتار می‌کنند که در حال تحمل زندگی مشترک هستند.

چگونه صمیمیت را بازگردانیم؟

برای بازگرداندن صمیمیت لازم نیست کارهای بزرگ انجام دهید، کارهای کوچکی مانند ریختن یک لیوان چای، خریدن گل، توجه کردن به جزییات و به یاد داشتن علایق و سلایق کوچک همسرتان می‌تواند او را خوشحال کند و صمیمیت از دست رفته را بازگرداند. به نکات مثبت و روزهای خوش توجه کنید تا صمیمیت را حفظ کنید. در حریم امن صمیمیت می‌توانید دلخوری‌ها را نیز برطرف کنید تا رابطه‌ای خالصانه داشته باشید.

دعواها پایانی ندارند

زندگی مشترک به ویژه در آغاز چالش‌هایی دارد که زوجین با کسب مهارت می‌توانند به مرور آن‌ها را حل کرده و پایان دهند. اما گاهی اینطور به نظر می‌رسد که گویی پایانی برای مشکلات وجود ندارد. هر بار که درباره مساله‌ای مشاجره می‌کنید، مسائل گذشته نیز به میان می‌آیند و درگیری تندتر و طولانی‌تر می‎شود. زوجین اگر نتوانند به مشکلات پایان دهند، مشاجرات تداوم پیدا میکند. و طلاق عاطفی زمانی آغاز می‎شود که یکی از زوجین یا هر دو به این نتیجه می‌رسند که توقعات آن‌ها از نظر فرد مقابل ارزشی ندارد. در این مرحله آن‌ها تسلیم شده و دیگر بحثی در مورد خواسته‌ها و انتظارات ندارند.

مشاجره گاهی به معنای تعهد و اهمیتی است که زوجین نسبت به زندگی مشترک دارند و به دنبال بهترین نتیجه هستند. اما اگر دیگر اهمیتی برای اهداف زندگی مشترک قائل نباشند، مشاجره‌ای نیز در کار نخواهد بود. ممکن است در این وضعیت خانه آرام و ساکتی داشته باشید. اما در واقع این سکوت نشانه طلاق عاطفی است که می‌تواند منجر به پایان ازدواج شود.

چگونه به مشاجرات پایان دهیم؟

در بحث و مشاجره روی حل مشکل تمرکز کنید نه پیدا کردن مقصر. اشتباهات یکدیگر را بپذیرید و برای حل آن تلاش کنید. سپس از اشتباهات گذر کنید و ببخشید و فراموش کنید. دلخوری و کینه در دل خود نگه ندارید تا در مشکلات و مشاجرات بعدی آن‌ها را یادآوری نکنید. برای رسیدن به این ظرفیت مهارت گفتگوی خود را تقویت کنید و برای حفظ زندگی مشترک تلاش کنید.

دیگر اولویت یکدیگر نیستید

زمانی که زوجین یا یکی از آن‌ها در مرحله طلاق عاطفی قرار دارد، زمانی را که باید صرف توجه و محبت به همسر خود کنند را در جای دیگری صرف می‌کنند. مشغله کاری خود را افزایش می‌دهند، وقت آزاد خود را با دوستانشان سپری می‌کنند، فعالیت‌های مورد علاقه خود را به تنهایی انجام می‌دهند مثل تماشای فیلم و سریال یا خوردن وعده غذایی شام. در صورت وجود فرزندان نیز، همسری که وارد مرحله طلاق عاطفی شده است، وقت خود را کاملا صرف آن‌ها می‌کند و دیگری زمانی برای اختصاص دادن به همسر خود ندارد.

چگونه در اولویت دوباره قرار بگیریم؟

تلاش کنید که فعالیت‌های مشترک داشته باشید، فعالیت‌های مشترک خوشایند که احساس خوب شما به یکدیگر را تقویت کند و شما را به انجام دوباره آن تشویق کند. برای یکدیگر زمان اختصاص دهید و حداکثر استفاده را داشته باشید تا بتوانید احساس گذشته را برگردانید نشان دادن علاقه به فعالیت‌های دلخواه همسرتان می‌تواند کمک خوبی برای گذر از طلاق عاطفی باشد.

از بین رفتن احترام

هر شکلی از بی‌احترامی می‌تواند همسرتان را به سوی طلاق عاطفی سوق دهد. تحقیر کردن او چه از نظر ظاهری چه از نظر هوشی، انتقادهای بدخواهانه، توهین و تحقیر می‌تواند زندگی مشترک را به پایان برساند. هیچکس دوست ندارد در رابطه‌ای باشد که به شخصیت او احترام گذاشته نمی‌شود، اما گاهی فرد به دلیل وجود فرزندان، مشکلات مالی، حفظ آبرو، عدم حمایت خانواده و غیره امکان جدایی قانونی ندارد، در این شرایط فرد طلاق عاطفی را انتخاب می‌کند که ماه‌ها و سال‌ها ادامه می‌یابد.

چگونه احترام متقابل را بازیابیم؟

اگر تصمیم دارید زندگی مشترک را حفظ کنید، باید به همسر خود احترام بگذارید. انباشتن کینه در قلب همسر هیچ نتیجه مثبتی نخواهد داشت. در بیان دلسوزانه و محترمانه انتقادات مهارت کسب کنید تا زندگی مشترک خود را بهبود دهید.

عبور از چارچوب‌های اخلاقی

هر زوجی با شروع رابطه خود، به مرور قوانینی برای حل مشکلات خود پیدا می‌کنند و همچنین مرزهای حریم شخصی هر یک نیز مشخص می‎شود. عبور هر یک از زوجین از این چهارچوب‌ها و مرزها می‌تواند نشانه‌ای از طلاق عاطفی باشد. چک کردن تاریخچه مرورگر اینترنتی، چک کردن موبایل شخصی، چک کردن ایمیل و غیره از مواردی هستند که نشانه عبور از چهارچوب‌های اخلاقی است.

خیانت یکی از تخطی‌های اخلاقی است که در نتیجه طلاق عاطفی رخ می‌دهد. از آن‌جا که قطع شدن رابطه جنسی یکی از نشانه‌های طلاق عاطفی است. زوجین به روابط خارج از ازدواج روی می‌آورند که نتایج فاجعه باری به دنبال خواهد داشت به ویژه اگر فرزندانی نیز وجود داشته باشد. خیانت نه تنها اعتماد را از بین می‎برد که می‎تواند هر فرصت دوباره‎ای برای برگشتن به زندگی مشترک را نیز از بین ببرد و راهی جز طلاق قانونی برای زوجین وجود نداشته باشد.

چگونه چارچوب‌ها را حفظ کنیم؟

به دنبال دلیل کار خود باشید. چه چیزی شما را به انجام کارهای غیراخلاقی سوق داده است؟ نارضایتی، بی‌اعتمادی و کینه‌توزی می‌تواند از دلایل شما باشد. در این شرایط کمک گرفتن از یک مشاور می‌تواند از بغرنج شدن شرایط جلوگیری کند. مشاور به شما راهنمایی لازم را ارائه می‌دهد تا به جای انجام کارهای غیرقابل جبران، برای بهبود وضعیت زندگی مشترک خود تلاش کنید.

سخن پایانی

طلاق عاطفی وضعیتی است که پنهانی آغاز می‌شود و زوجین به مرور و با پررنگ‌شدن اختلاف‌ها، متوجه دور شدن از یکدیگر می‎شوند. کارشناسان معمولا طلاق عاطفی را یک مرحله پیش از طلاق قانونی می‌دانند، اما می‌توان از آن گذشت و زندگی مشترک شادی را دوباره در پیش گرفت. در این مقاله نشانه‌های طلاق عاطفی و راهکارهای آن را بررسی کردیم.

سوالات متداول

آیا می‌توان از طلاق عاطفی به زندگی مشترک شاد بازگشت؟

برای گذر از طلاق عاطفی، باید زوجین، هر دو به تغییر متعهد شوند و برای حفظ زندگی از نظر زمانی و ذهنی وقت و انرژی صرف کنند. یک طرفه نمی‌توان زندگی را ساخت و این مساله به تلاش هر یک از زوجین نیاز دارد. اگر این تعهد و تلاش نباشد، زندگی مشترک به دلیل عدم توانایی زوجین در طلاق قانونی، ادامه خواهد یافت اما شادی آن کاهش خواهد یافت.

آیا همیشه طلاق عاطفی یک طرفه است؟

در اغلب موارد طلاق عاطفی یک طرفه است. یعنی یکی از زوجین درگیر مسائل و مشکلات حل نشده می‎شود و به مرحله‌ای می‎رسد که تلاش می‌کند هیچ فعالیت مشترکی با همسر خود نداشته باشد. همچنین به طور معمول همسری که مراحل طلاق عاطفی را طی کرده است، درخواست طلاق قانونی را ارائه می‌کند.

منابع

sasforwomen.com

psychcentral.com

www.brides.com

نظرات شما ارزشمند است

نشانی ایمیل شما محفوظ می ماند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما با موفقیت عضو خبرنامه شده اید.