بیش از حد آنلاین بودن کودکان باعث چه مشکلاتی می‌شود؟

خدمات روانشناسی برای فارسی زبانان کل دنیا

15 دقیقه مشاوره رایگان جهت آشنایی با مشاور مدنظر شما

بیش از حد آنلاین بودن کوکان باعث چه مشکلاتی می‌شود؟

عنوان های این مقاله

اگر این مقاله مفید بود امتیاز دهید.

0 / 5. 0

بیش از حد آنلاین بودن کودکان

بیش از حد آنلاین بودن کودکان دغدغه و نگرانی پدران و مادران بسیاری است. بازی‌های هیجان‌انگیز، انیمیشن‌های جذاب و امکان ارتباط با سراسر دنیا نکاتی هستند که باعث می‎شوند محدود کردن و نظارت بر فعالیت آنلاین کودکان بسیار دشوار شود. در این مقاله شما را راهنمایی می‌کنیم تا علاوه‌بر اطلاعات بیشتر، نحوه مقابله را نیز بیاموزید.

بیش از حد آنلاین بودن کودکان

ما از زمانی که متولد می‌شویم با استفاده از حواس خود به دنبال شناخت دنیای اطرافمان هستیم. هر چه توانایی‌های ما افزایش می‌یابد، کنجکاوی شدت بیشتری پیدا می‌کند. تا زمانی که در بزرگسالی شناخت محیط اطراف کامل می‌شود و کنجکاوی سمت و سوی هدفمندتری پیدا می‌کند.

با گسترش اینترنت و بالا رفتن سرعت انتقال اطلاعات، کنجکاوی‌های انسان‌ها نیز شدت گرفت و امکان جستجوی سریع ما را در شگفتی‌های دنیا غرق کرد. اینترنت و مزایای آن با سرعت عجیبی تمامی جنبه‌های زندگی را دربر گرفت و وارد دنیای کودکان نیز شد.

کودکان از زمانی که متولد می‌شوند، با تلفن همراه و دوربین آن آشنا می‌شوند. زمانی که بزرگ‌تر می‌شوند، صاحب یک تبلت می‌شوند که می‌توانند در آن هر کاری بکنند، مثل بازی‌های مختلف، نوشتن، تماشا کردن انیمیشن و صحبت کردن با دوستان.

مطالعه بیشتر : 3 راه برای ساخت ارتباط قوی با کودکانمان

با بیش از حد آنلاین بودن کودکان چگونه برخورد کنیم؟

داشتن تبلت و استفاده از اینترنت، به خودی خود مشکلی ندارد؛ چه بسا به آموزش و رشد کودک نیز کمک می‌کند. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که با مساله بیش از حد آنلاین بودن کودکان مواجه می‌شویم. اگر کودک از نظر ذهنی و جسمی، زمان زیادی را صرف فعالیت آنلاین می‌کند، نیاز به اقدام جدی از سوی پدر و مادر دارد تا با استفاده از اصول تربیتی صحیح، فعالیت آنلاین کودک خود را کنترل و مدیریت کنند؛ چرا که این مشکل می‌تواند بر سلامت روان کودکان تاثیر منفی بسیاری داشته باشد.

گاهی اوقات والدین تصمیم می‌گیرند با نظارت یا محدود کردن فعالیت‌های اینترنتی کودکان، گرفتن تلفن همراه از آن‌ها یا محدود کردن حجم اینترنت، خطرات و آسیب‌های بیش از حد آنلاین بودن کودکان را  کاهش دهند یا از بین ببرند. این رفتار والدین با هدف حفظ سلامت روان کودکان و محافظت از آن‌ها در برابر خشونت، نفرت، مصرف مواد مخدر، قمار، فرقه‌های افراطی، ناهنجاری و قانون‌شکنی انجام می‌شود. اما والدین چه اندازه در رسیدن به هدف حفظ سلامت روان کودکان موفق هستند؟

زمانی که کودکان وارد دوره بلوغ می‌شوند، کنجکاوی‌های بیشتری پیدا می‌کنند و در معرض خطرات جنسی زیادی قرار می‌گیرند. والدین معمولا با استفاده از اعمال محدودیت‌ها، از رفتارهای پر خطر پیشگیری می‌کنند. با این حال پدران و مادران نمی‌توانند زمانی که فرزندشان با دوستانش سپری می‌کند را هم کنترل و مدیریت کنند.

نگرش بهتر برای پدران و مادران

نگرش بهتر برای پدران و مادران

به عنوان پدر و مادر به دلیل داشتن فاصله سنی با کودکان، قطعا تفاوت‌هایی در دوره کودکی شما وجود دارد. نکته این است که تغییرات جهان را بپذیرید و ذهن بازی برای آینده جهان داشته باشید. به این معنی که آماده هر تغییری در نوع زندگی باشید. چرا که تکنولوژی سرعت بالایی دارد و با همین سرعت می‌تواند زندگی انسان‌ها را به طور قابل توجهی تغییر دهد. یکی از نمودهای تکنولوژی در دسترس بودن اطلاعات در سریع‌ترین زمان ممکن است. حال که اطلاعات درباره موضوعات مختلف از جمله مسائل جنسی به راحتی در دسترس هستند، از این مساله به عنوان یک فرصت برای گفتگو و آموزش استفاده کنید.

چالش کنجکاوی جنسی آنلاین فرزندان و نحوه مقابله با آن

اگر متوجه شدید که فرزندتان چیزی که مناسب سن او نیست، مانند پورنوگرافی تماشا می‌کند، ابتدا یک قدم به عقب بردارید تا واکنش عاطفی خود را ارزیابی کنید. اگر احساس شوک، وحشت، انزجار یا خشم می‌کنید، بهتر است قبل از برقراری ارتباط، آرام باشید.

  • استراحت کنید.
  • در هوای تازه نفس عمیق بکشید.
  • به یک مکان آرام بروید.
  • می‌توانید با یک دوست معتمد صحبت کنید.
  • به خودتان یادآوری کنید که چه چیزی را در مورد فرزندتان دوست دارید.
  • سپس برای صحبت کردن، گوش دادن، یادگیری و آموزش وقت بگذارید.

اگر به ترس‌هایتان اجازه دهید بر شما حاکم شود، ناراحتی‌تان می‌تواند این فرصت را برای آموزش از بین ببرد. اگر احساس خود را در کانون ارتباط با فرزندتان قرار دهید، به جای اینکه بفهمید فرزندتان چه چیزی تجربه کرده است، ممکن است تاثیر منفی بر رشد او داشته باشید.

می‌توانید به کودک خود اطمینان دهید که کنجکاوی جنسی طبیعی است، درست مانند افکار و احساسات جنسی. پورنوگرافی افراد برهنه را در حال رابطه جنسی نشان می‌دهد که شاید بتواند از نظر بصری آموزنده باشد، اما در واقع برای سرگرمی ساخته شده است، نه آموزش دقیق. بنابراین بیشتر از تجسم زندگی واقعی شامل تظاهر و تحریف است. همچنین می‌تواند باعث شود که داشتن رابطه جنسی محافظت نشده خوب به نظر برسد. به عبارت دیگر، چیزی که ممکن است روی صفحه نمایش خوب به نظر برسد، در دنیای واقعی خوب نباشد.

مطالعه بیشتر : 3 راه کاهش وابستگی فرزندان به تلفن همراه برای والدین

گاهی اوقات والدین ممکن است بین این که بخواهند فعالیت آنلاین را ادامه دهند یا در مورد خطرات و آسیب‌های آن نگران باشند، دچار سردرگمی شوند. بهترین کار این است که با یک نوجوان ماجراجو و کنجکاو به عنوان مربی خود رفتار کنید: «شما آنقدر در این مورد می دانید که من نمی دانم. می‌توانی آنچه را که نمی‌فهمم به من نشان بدهی؟» تبدیل شدن به معلم برای والدین ناآگاه می‌تواند نقشی تقویت کننده برای یک نوجوان باشد.

ارتباط سلامت روان کودکان و شبکه‌های اجتماعی

ارتباط سلامت روان کودکان و شبکه‌های اجتماعی

بسیاری از کارشناسان متقاعد شده‌اند که استفاده از رسانه‌های اجتماعی مقصر افزایش نگرانی‌های مربوط به سلامت روان در میان نوجوانان به ویژه دختران است. اما روانشناسان بالینی که با نوجوانان کار می‌کنند، این فرضیه را تایید نمی‌کنند.

مطالعات نتایج متناقضی را نشان می‌دهند. برخی از محققان ارتباط‌هایی میان استفاده از شبکه‌های اجتماعی و رفاه پیدا می‌کنند، در حالی که برخی دیگر نتایج متفاوتی پیدا می‌کنند و حتی برخی از روانشناسان رشد تا آنجا پیش می‌روند که نشان می‌دهند شبکه‌های اجتماعی ممکن است اثرات مثبتی بر رفاه نوجوان داشته باشند.

حتی اگر ارتباطی بین استفاده از رسانه‌های اجتماعی و سلامت روان کودکان وجود داشته باشد، مشخص نیست که کدام یک بر دیگری مقدم است. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که تشدید افسردگی در نوجوانان با استفاده بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی ارتباط دارد.

سلامت روان ضعیف در نوجوانان ناشی از مشکلات اجتماعی گسترده‌تر است که باید با راه‌حل‌های خلاقانه و طراحی‌شده آن‌ها را کاهش داد تا میزان برآورده شدن نیازهای روان‌شناختی نوجوانان افزایش یابد. اگر ما محیط‌ها و جوامعی را ایجاد کنیم که نوجوانان بتوانند در آن شکوفا شوند، شبکه‌های اجتماعی نمی‌توانند به این اندازه تأثیرات مخربی داشته باشند.

سخن پایانی

بیش از حد آنلاین بودن کودکان، مساله‌ای است که پدران و مادران بسیاری را دچار نگرانی کرده و به یک دغدغه تبدیل شده است. جذابیت‌های بصری موجود در اینترنت و امکانات و هیجان‌هایی که به سرعت یک کلیک می‌توان به آن‌ها دسترسی داشت، باعث شده جدا کردن کودکان از تبلت سخت شود. همچنین کنجکاوی‌های جنسی فرزندان، مساله‌ای است که احساسات شدیدی در والدین ایجاد می‌کند. در این مقاله به نگرانی‌های پدران و مادران پاسخ دادیم و به نظرات متفاوت درباره ارتباط سلامت روان کودکان و شبکه‌های اجتماعی پرداختیم.

سوالات متداول

چگونه می‌توان با الگوسازی شبکه‌های اجتماعی برای کودکان و نوجوانان مقابله کرد؟

شکل گیری هویت بخشی جدایی ناپذیر از رشد یک نوجوان است. با دسترسی به دنیای دیجیتالی که مجموعه‌ای از اطلاعات به ظاهر معتبر را ارائه می‌کند، کودکان و نوجوانان به طور قابل‌توجهی معنا را در چیزی که تماشا می‌کنند، جستجو می‌کنند. در این موضوع بزرگسالان می‌توانند به فرزندان خود تفکر انتقادی را بیاموزند.

فیلترهایی که برای تصاویر استفاده می‎شود، چگونه می‌تواند بر سلامت روان کودکان تاثیر داشته باشد؟

استفاده گسترده از فیلترها برای زیبا کردن تصاویر به ویژه در میان دختران نوجوان و جوان، نشان از کمبود اعتماد به نفس است که نمی‌توان شبکه‌های اجتماعی را عامل اصلی آن دانست؛ اما عامل بسیار مهمی است. همچنین تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض افراد غیرواقعی زیبا، مانند افرادی که در حوزه مدلینگ و تناسب اندام فعالیت می‌کنند، باعث می‌شود افراد «معمولی» جذابیت کمتری داشته باشند. این مسائل می‌تواند به نارضایتی از ظاهر و حتی افکار خودکشی منجر شود.

برای رزرو وقت به صورت آنلاین یا از طریق واتس اپ اقدام کنید

نظرات شما ارزشمند است

نشانی ایمیل شما محفوظ می ماند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما با موفقیت عضو خبرنامه شده اید.